HTML

Kicsi Konyha

Nem az a baj, ha szarságokat eszel, hanem az, ha ezt nem tudod. Sokszor én is azt eszem, de számontartom, és igyekszem kiegyensúlyozni. Mindenki egye ,amit szeretne, virágozzák ezer virág, de legalább olvassátok el a cimkét, mert attól, hogy valami bio, meg fairtrade meg legújabb és egészségesebb, még simán lehet tré.

Kicsi Konyha

A csórók süssék otthon a kenyeret,

2011.12.10. 20:16 Koncz Andrea főszerkesztő

de nem azért, mert vissza akarom őket taszigálni a kőkorba. Hanem, ahogy az a későbbiekben kiderül: aki spórolni akar a kenyérvásárláson, rosszabbat fog enni. Szóval ezért.

Általában igyekszem nem reklámozni, hogy gyakran sütök kenyeret, mert a legtöbben azonnal hülyének néznek. Pedig nem tartok itthon zsák búzákat, nincs kézimalmom, és ha nem úgy jön ki a lépés, akkor simán veszek a boltban, szóval semmi szélsőség. Ha mégis kiderül, bocskaikosztümös magyarasszonynak hisznek, mer' valahogy otthon kenyeret sütni azok szoktak. Pedig nálam a válság tehet róla. Ahogy jobban be kell osztani a hufokat, egyre jobban idegesített, hogy csak a baromi drága kenyerek ehetőek. A legtöbb fajta frissen még oké, de másnapra már gáz. És nálunk sosem fogy el egy fél kilós kenyér egy nekifutásra. Akárhogy töprengtem rajta, arra jutottam, hogy tuti sokkal olcsóbban ki lehet hozni egy jó kenyeret. Egyébként nem gondolom azt, hogy a pékmester egy szemétláda, mert ennyiért adja a kenyeret, csak történetesen arra az álláspontra helyezkedtem, hogy nem akarok öt vagy hatszázat fizetni egy 30-50 dekás normális kenyérért.

Mivel eddigre már rengeteg Limarát olvastam, az biztos volt, hogy az öregtészta meg kovász biznisz nem fog menni. Aztán valahol olvastam egy bejegyzést, Dolce Vita híres Dagasztás Nélküli Kenyér receptje alapján. Na, ezt a kenyeret sütöm én, mert bruttó ugyan sokáig tart, de nettó csak 5 perc meló van vele. Ráadásul, bizonyos határok között variálható, erről majd bővebben a végén.

 másnapos példány telefonnal fotózva

Felmerül a kérdés, hogy ha valakinél nincs válság, az süssös-e otthon kenyeret. Erre az az őszinte válaszom, hogy ha pénz nem számít, és van kényelmes beszerzőhely, akkor csak az süssön kenyeret, aki tényleg nagyon szeretne, mert ugyanolyan jókat lehet venni is. Ugyanis a helyzet az, hogy a drága pékségek kenyerei normális dolgokból készülnek, legalábbis, a neten elérhető infók alapján, infó mondjuk nincs sok. A kevésbé drága kenyereknél a helyzet változik, a tartós kenyerek pedig extra adag vegyszert is kapnak.

Mivel nem a cég a lényeg, és mert szerintem jó fej dolog, ha a weboldalon fent van az összetétel, nem büntetném a jófejeket azzal, hogy pont őket pécézem ki, mikor a legtöbben nem is közlik ezt az infót. Szóval, itt vannak egy általam önkényesen kiválasztott drága és olcsó pékség kenyerének összetevői, bónusz egy csomagolt tartóskenyér, és a saját is.

Drága kenyér (rozskenyér, kb a 600 huf/fél kg árban):

víz, búzaliszt (Bl-112), frissen őrőlt teljeskiőrlésű rozsliszt, rozsliszt (Rl-125), tengeri só, élesztő

Olcsóbb kenyér (rozsos kenyér, kb a 400huf/fél kg árban):

víz, búzaliszt, alpesi rozsos kenyér keverék (roszliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, búzaliszt, só, búzacsíra, szárított rozskovász (rozsliszt, kovászmag), búzamaláta-liszt, maláta kivonat (árpamaláta, víz), dextróz, kukoricaliszt, emulgeálószer, csomósodást gátló, sűrítő anyag, aroma, lisztjavító szer: aszkorbinsav (C-vitamin), élesztő

Tartós kenyér (rozsos toast kenyér):

 

 

 

 

Házi. Ha én csinálok rozsos kenyeret:

búza kenyérliszt (BL80), rozsliszt, só, szárított élesztő, víz

Egy nagyjából 60 dekás fehér kenyérhez az alapanyag ára kb 130 forint, plusz az elfogyasztott energia, a rozsos kb 150 huf+energia.

A Dolce Vita féle alaprecept (kell hozzá egy fedeles jénai):

3 (2,5 decis) bögre BL 80-as fehérkenyér liszt,
1,5 teáskanál só,
fél tk szárított élesztő,
kb 1-2 bögre víz.

1. Először el kell keverni a lisztet a sóval és az élesztővel, utána
2. annyi vizet hozzá, hogy ne maradjon száraz rész. Ez nálam olyan 2,5 és 3,5 dl között ingadozik.
3.  lefeded, otthagyod egy fél napra, (6+ óra, fölfelé elég sokat kibír, nekem 24 óra volt a max, az is jó volt, (reggel bekeverem/este sütöm vagy fordítva)
 
xxxx kel kel kel lassan kel, eltelik fél nap xxxxxx
 
4. tésztát egy kanállal átkavarod, hogy összeessen. Mostanra megnőtt, buborékos lett, kicsit elfolyósodott az állaga, nyúlós és ragacsos massza lett belőle.
5. sütőt, BENNE a fedeles jénaival felmelegíted 250 fokra.
6. Amikor meleg, beleöntöd a masszádat, lefeded, és így 30-35 percig sütöd.
7. Ha letelt, leveszed a fedelét, és még sütöd 20-25 percig. Figyeld, hogyha nagyon barnul a teteje, lazán rá kell dobni egy alufóliát. Nekem majdnem mindig kell.
8. Onnan tudod, hogy megsült-e, hogy kong az alja.
 

hasznos infók:

  • Ha nem elég forró az edényed, vésővel fogod kivenni a kenyeret. Ha elég forró, simán kijön, nem kell alálisztezni
  • A kész kenyeret forrón nem lehet szeletelni, legalább egy fél órát jó ha hül, ilyenkor ki szoktam rakni a hidegbe
  • Olyan 30 százalék rozslisztet elbír úgy, hogy a gyerekek még nem fújjognak. Teljes kiőrlésű búzával is próbálkoztam, elég keveset bír el állagromlás nélkül.
  • Ha kevés időd van, akkor az 5-ik lépésnél lassan szórsz rá lisztet, de csak annyit, hogy egy kézzel nagyjából megfogható, még mindig nyúlós massza legyen. Ezt hosszú, viszonylag vékony hurkában vagy ha sok, akkor 2 hurkában (nemigen formázható, szóval kb) , szilikonos sütőpapíron sütő közepén 230 fokon olyan 22-25 perc alatt megsütöd. Olyan ciabatta szerű cucc lesz belőle. Az is nagyon finom, sokkal gyorsabban kész, viszont másnapra már nem igazán jó.
  • Sima alsó-felsőn sütöm, nem légkeverésen
  • A sütőben a rácsot az alsó sínbe tedd, és arra a jénait.
  • A tésztát műanyag tálban jobb csinálni, mert annak a faláról a maradék sütés után lepereg, ahogy megszáradt. Fémről és üvegről horror lekaparni.A nedves tésztát mosogatószivaccsal messzire kerüld el. Alienként beveszi magát a szivacsba, és nem távozik. soha.
  • Én a fedelet nem szoktam melegíteni, hanem bevizezem belülről, és úgy fedem le vele a forró alját. Eddig még nem robbant szét, és állítólag a párás környezet jót tesz a sülő kenyérnek.
  • Ha párszor megcsinálod, utána már nem kell mérni, mert tudod, hogy kb mennyi liszt szokott lenni a tálban, 5-10 deka ide-oda nem számít.
  • Ha másnapra felpuhul a héja, akkor próbáld meg kevesebb vízzel a tésztát.

 


2 komment

Címkék: kenyér mi van benne zacskós kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr173454121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirimag 2012.04.27. 16:17:12

Szia! Olvastam a bejegyzésedet. Én is készítek DNK
azaz dagasztás nélküli kenyeret, mint te. Ez a recept pár éve bejárta kereztül-kasul a netet, videó is volt a jutubon, amit az amerikai pék bemutatott.
Kiegészítem segítségként a tapasztalatodat azzal, hogy nekem van
két db szilikonos sütőformám, hasáb alakúak,
azt nem kell kikenni sem, beleöntöd a kenyértésztát, a többit a sütőre bízni...

és én bizony már kézzel nem nyúlok a ragacshoz, mint azt kezdetben tettem, hogy formázzam, hanem
hogy ne szökjön ki a tésztából az összes levegő, óvatosan fakanállal osztom ketté a két formába az anyagot ...

Én az első félidőben azonnal lefedem fóliával a formákat,
majd a második félidőben vagy inkább az utolsó
10 percében leveszem róla, hogy színe legyen...
------------
Én is átjárok Limara oldalára, és én az öregtésztás kenyerét sütöm háromnaponta. Hidd el nem nagy faxni az sem, és szuper ízű a kenyér.
Túlkelesztett tészta az öregtészta, amit fél kiló lisztből készítek (aztán hűtőbe tárolom lefedve) amiből mindig elveszek 25 dekányit, azt teszem a kenyértésztához. Az így készített kenyér tényleg kenyér ízű, harmadnap is ehető.

Úgy hogy, ne csak a csórók süssenek otthon kenyeret! :)

Üdvözlettel: Magdi

Mirimag 2012.04.27. 16:19:13

...bocs, keresztül-kasul..
süti beállítások módosítása