Ha valaki szereti karácsonykor az ünnepi smikjét a tűzhely fölött párolni, az egy életre rajongókat szerezhet magának a borlevessel. Én évekig tartó könyörgéssel szereztem meg a receptet Anyósomtól, kábé öt év után felírta a hozzávalókat egy papírra, az utasításokat csak újabb három múlva kaptam meg. Nem is merem neki megmondani, hogy kiblogoltam. Magas lábossal dolgozzatok, mert nagyon megemelkedik!
1 üveg jó fehérbor
5 tojás
4 púpos ek cukor
1 citrom héja
2-3 szegfűszeg, pici fahéj
1. Cukrot a tojással jól kikeverni.
2. Bele a citromhéj és a füszerek
3. Bele a bor, nagyon vékony sugárban, közben már
4. Nagyon alacsony lángon feltenni, habverővel vagy robottal folyamatosan keverni. Hamar feljön, de meg kell várni, míg a hab is besűrűsödik, kémikus anyósom szerint ez kb 70 fok.
Azonnal szép csészékbe merni, és inni, inni, inni. Veszélyes. A maradék a hűtőben szét fog válni, melegíteni is robotgéppel, lassú tűzön lehet, max egyszer.