HTML

Kicsi Konyha

Nem az a baj, ha szarságokat eszel, hanem az, ha ezt nem tudod. Sokszor én is azt eszem, de számontartom, és igyekszem kiegyensúlyozni. Mindenki egye ,amit szeretne, virágozzák ezer virág, de legalább olvassátok el a cimkét, mert attól, hogy valami bio, meg fairtrade meg legújabb és egészségesebb, még simán lehet tré.

Kicsi Konyha

Átverős vegán tönkölymuffin mazochistáknak

2011.12.14. 12:41 Koncz Andrea főszerkesztő

Tudom, hogy gasztrokörökben a muffin elég ciki. Gyerekkörökben viszont elég menő. minimális munkával kész van, és jól adagolható. És igazán megéri vendégségbe vinni, ezt a következő, a valóságban megtörtént párbeszéddel tudnám illusztrálni:

- Hűűű de jó ez a muffin! Ki hozta?
- Én
- Olyan hálás műfaj ez a muffin nem? Öt perc alatt összedobsz valami szart, és mekkora siker.

Mielőtt kiakadnátok, a barátnőm ezt bóknak szánta:)

Mivel a férjemnek elég sarkos elképzelései vannak arról, milyen is lehet egy muffin, nálunk a fehér muffin nem muffin, csokidarabok kötelezőek, szóval mindig kb ugyanazt sütöm.

 

Kép forrása kattintásra

 

Csokis muffinból kapni dobozosat:

Összetevők:

Tészta alappor: búzaliszt, cukor, zsírszegény kakaópor 6%,fruktóz, térfogatnövelő-szerek, sűrítőanyag, étkezési só, aroma.

Van átverős vegán változat is, istenem, de rossz lehet!

Összetevők:
világos tönykölyliszt T630* 79%, nyers nádcukor*, étcsokoládé pelyhek* 15% (nyers nádcukor*, kakaómassza*, kakaóvaj*, emulgeator: napraforgóviráglecitin), kukoricakeményítő*, sütőpor (nátrium hidrogénkarbonát, káliumhidrogéntartrat, kukoricakeményitő*), kakaópor*, thermo-tönkölyliszt, tengeri só, bourbon-vanília* *ellenőrzött biogazdálkodásból.
elkészítés 5 perc, sütési idő 65-75 perc

Ez utóbbira most mit mondjak? Ez az igazi nácizmus.

A leírásból kiderül, hogy az elkészítéséhez kell még tojás, tej és vaj. A vegánoknak, akik semmilyen állati eredetű terméket nem esznek. Vagy csinálhatod margarinnal és vízzel, úgy tényleg vegán lesz, és milyen finom is!!

Könyörgöm, ember! Vagy legyél nagyon bio, aszkéta és akkor ne egyél csokis muffint. Vagy egyél normális dolgokat, és akkor amellé belefér időnként egy rendes csokis muffin. De tönkölylisztből??? 65-75 perc sütési idővel? Ezek a tönkölyös fűrészporos "sütemények" ehetetlenek, már ha nem direkt a mazochizmus a cél.

Sokféle ismerősöm van, elég sok vegán meg ilyen-olyan egészséges édességet kóstoltam már ahhoz, hogy ki merjem jelenteni, ez zsákutca, teljes koncepcionális kudarc. Édességet nem azért eszünk, mert egészséges, hanem mert finom. Finom pedig sok vajtól, tojástól, rengeteg csokitól, tejszíntől, cukortól lesz, nem a tönkölyliszttől. A tönkölyliszt meg a kakaópor nem tud versenyezni 20 deka olvasztott csokival a kuglóf tésztájában, ezt kéne tudomásul venni.

 

Muffinharc
 Mainstream muffinporÁtverős Vegán CsodaSaját muffin vajjalSaját muffin margarinnal
ára500839700500
mi kell még hozzátojás, tej, olajtojás, tej, vaj--

 

Csokis muffin. (az eredeti receptet az Ikeában nyomták a kezembe sok évvel ezelőtt egy cetlin. Ez itt az általam használt, tuning változat, az eredeti 15 dkg cukor, 5 deka csoki, és nincs benne aszalt gyümölcs)

Összetevők: liszt, cukor, tojás, kakaópor, vaj, baracklekvár, étcsoki, aszalt meggy vagy áfonya, sütőpor

Megcsinálni nem egy agyműtét.

15 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg vaj (margarinpártiak nyugodtan süssék azzal, ennél a receptnél nincs jelentősége)
2 tojás
3 ek baracklekvár (minél jobb)
10 dkg étcsoki kicsire vagdosva (pl sárga szerencsi, jobb lehet, rosszabbat lécci ne)
2-3 marék savanyú aszalt gyümölcs, pl meggy vagy áfonya
3-4 ek sötét kakaópor (a nem cukrozott változat)
fél zacsi sütőpor

1. sütő 175 fok
2. vajat megolvasztani, óvatosan lassan mikróban. Vigyázni kell, hogy ne legyen forró! Hozzákeverni a két tojást, és a baracklekvárt. (ezek a nedvesek)
3. egy nagyobb tálba összeönteni a lisztet, cukrot, sütőport, kakaóport. (szárazak)
4. a szárazokhoz önteni a nedveseket, elkeverni, nem kell túlzásba vinni.
5. bele a csokidarabok és az aszalt gyümölcsök.

6. Muffinsütőt papírformákkal kibélelni, tésztát belekanalazni.
7. 20-25 perc alatt sül meg.

Hasznos infó:

  • Ekkora mennyiségből 12 elég nagy muffin lesz, de én gyakran sütök inkább 16 normál méretűt. Ilyenkor négy darabot simán csak a papírban teszek be a sütőbe, közel az ajtóhoz, és azok is jók lesznek.
  • Ha nincs muffinsütő tepsid, megpróbálhatod a csak papíros verziót, de ilyenkor a papírokat már előre sorakoztasd rá egy nagy sütőtepsire (és azzal együtt tedd majd be a sütőbe), hogy ne kelljen őket egyenként emelgetni, ha már benne van a tészta, mert eldeformálódnak. Csak papírban sütésre az ikea papírját ajánlanám, az sokkal jobban tartja a formáját, mint a sima közértben, dm-ben itt-ott kapható olcsó fajták. Nagyon vékonyból hagyj egyben több papírt, és vegyél egy muffinsütőt:)
  • Az én sütőmben jobb lesz az állaga, ha sima alsó-felsőn sütöm, nem hőlégkeverésen.
  • A kiszárítás a halála, ne süssétek túl!

 


Szólj hozzá!

Címkék: édesség csokis mi van benne

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr43462873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása