HTML

Kicsi Konyha

Nem az a baj, ha szarságokat eszel, hanem az, ha ezt nem tudod. Sokszor én is azt eszem, de számontartom, és igyekszem kiegyensúlyozni. Mindenki egye ,amit szeretne, virágozzák ezer virág, de legalább olvassátok el a cimkét, mert attól, hogy valami bio, meg fairtrade meg legújabb és egészségesebb, még simán lehet tré.

Kicsi Konyha

Bejgli, mi más

2011.12.20. 16:09 Koncz Andrea főszerkesztő

Itt van nektek, tessék, a szent grál, a Tökéletes Bejgli Recept maga, hogy ne kelljen olyan szarokat enni, mint amit megtaláltok a végén. Szép Karácsonyt!

Tészta, két rúdnyi:
25 dkg liszt, 10 dkg vaj/margarin, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 1 tojás sárgája, csipet só. Plusz 1 tojás megkenni

A hozzávalók ne legyenek jéghidegek, hogy ne nyekkenjen meg az élesztő. Ezekből kell átlagos puhaságú tésztát csinálni, lefedve kb fél órát keleszteni. Ez alatt pont meg lehet csinálni a tölteléket. Haladjunk, mert nem érdemes túlkeleszteni, puffadt szar lesz.

Töltelék (két lábosban párhuzamosan a kettő:

15 dkg mák és dió, (plusz mindkettőhöz fejenként) 12,5 dkg cukor, 2-3 dkg vaj/margarin, fahéj, 5 dkg mazsola, 1 evkanál méz, 1 ek baracklekvár, egy marék apróra vágott aszalt sárgabarack és bébifüge, fél dl víz. Ezeket kell kis lángon összefőzni, míg összeáll. Akkor jó, ha hidegen nehezen kenhető a tésztára.


Megfelelő töltelék-tészta arány

Ha megvannak a töltelékek, a tésztát A4-esnél nagyobb, inkább hosszú téglalappá nyújtani, töltelékkel megkenni, hosszabb oldalával párhuzamosan szorosan feltekerni. Tojással megkenni, villával alaposan megszúrkálni, és hidegen legalább egy fél órát pihentetni. Sütés előtt még egyszer megkenni. 175 fokon 35-41 perc, sima alsó-fölsőn.

Másnap, de legalábbis kihűlve szeletelni

 

Összevetésként itt egy nagy lánc sajátmárkás diósbejglije:

Darált dió, liszt, kristálycukor, ivóvíz, tej, margarin (növényi zsírok, ivóvíz, keményített növényi zsírok, növényi olajok, étkezési só (0,1%), emulgeátor: E 322, E 471, tartósítószer: E 202, savanyúságot szabályzó szerek: E 330, aroma, színezék:béta-karotin), sertés zsír, porcukor, mazsola, tojássárgája, élesztő, étkezési só, darált háztartási keksz (búzaliszt, cukor, növényi zsír, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát)), só, aroma, színezék (karamell), antioxidánsok (borkősav, dikálium-diszulfit)), citromolaj.

 

És az egyik menő cukrászdáé:

Búzaliszt, dió 19%, cukor, cukrozott narancshéj (narancshéj, gükóz-fruktóz szirup, cukor, étkezési sav: citromsav, tartósítószer: kéndioxid), ivóvíz, vaj, sertészsír, tej, tojás, édesmorzsa (tojás, cukor, búzaliszt), mazsola, cukorszirup, méz, élesztő, citromhéj, só, fahéj, tartósítószer (káliumszorbát), aroma (vanillin).

Egyébként csomagoltból is van normális, ha nem süttök, de kell bejgli, vadásszátok le azokat!


Szólj hozzá!

Címkék: karácsony édesség kelt tészta mi van benne

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr913478491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása