HTML

Kicsi Konyha

Nem az a baj, ha szarságokat eszel, hanem az, ha ezt nem tudod. Sokszor én is azt eszem, de számontartom, és igyekszem kiegyensúlyozni. Mindenki egye ,amit szeretne, virágozzák ezer virág, de legalább olvassátok el a cimkét, mert attól, hogy valami bio, meg fairtrade meg legújabb és egészségesebb, még simán lehet tré.

Kicsi Konyha

Síkosítós sertéshús jöhet?

2011.12.15. 12:04 Koncz Andrea főszerkesztő

Van itt ez a kiváló mirelit paradicsomos húsgombóc. Ha szívesen ennétek acetilezett-dikeményítő-adipát-ot, ebben megtaláljátok. Rágugliztam: "Az acetilezett dikeményítő-adipátot kémiai úton, acetilezett keményítőből (E 1420) és adipinsavból állítják elő." Sűrítésre használják.

Van még benne karboxi-metil-cellulóz: "a cellulózból szintetikus úton előállított, mesterséges vegyület. Erősen viszkózus tulajdonsága miatt az élelmiszeriparban emulgeálószerként, valamint térfogatnövelőként alkalmazzák E466 néven. Alkalmazzák többek között fogkrémekben, vízbázisú festékek adalékanyagaként, szexuális síkosítóként, diétás gyógyszerekben, papírtermékekben, és mesterséges könny előállításához." Ha esetleg megpróbáljátok házilag síkosítóval fűszerezni a fasírtot, mindenképpen számoljatok be az eredményről.

Tehát a síkosított mirelit:

Paradicsommártás 77% : (víz, sűrített paradicsom 11%, cukor, sertészsír, búzaliszt, jódozott só),

húsgombóc (sertéshús 50%, rizs, tojáslé, víz, hagyma, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizátorok: karboxi-metil-cellulóz, karragén, acetilezett-dikeményítő-adipát, jódozott só, fűszerek).

Versus:

paradicsomszósz:
100% paradicsomlé/passata*, zellerzöldje, só, bors, hagyma

Húsgombóc:
darált sertéshús, hagyma, fokhagyma, rizs, tojás, só, bors, tetszőleges fűszerek**. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ehhez gyakorlatilag nem is kell recept. Szószhoz hagymát megpirít, paradicsom, só, bors, főz, bele a húsgombócok, végén zellerzöld egy percre. Ha léből indultok, sűrítsétek be valamennyire, forralással.

Gombóchoz 50 dkg hús, 2 marék rizs, 1 tojás, és minden más összegyúr, gombócozgat, szószban kifőz. Mehet a húsmasszába egy kevés jó mustár, lehet bárhogy fűszerezni**. Szokásos lelőhelyeken (culinaris, azsia, stb) lehet kapni párszáz forintért teljesen jó fűszerkeverékeket, kezdőknek érdemes lehet beruházni, haladóknak úgyis minden van otthon.

* üveges vagy tetradobozos paradicsomsűrítmény, ott van, ahol a hámozott paradicsom konzervek.

 ** Arab vonal: római kömény, koriander, kurkuma, fahéj, szegfűbors
Indiai vonal: gyömbér, római kömény, koriander, mustármag
Magyar vonal: pirospaprika, majoranna, rozmaring, kömény

 


Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom húsgombóc mi van benne

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr263463624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása