HTML

Kicsi Konyha

Nem az a baj, ha szarságokat eszel, hanem az, ha ezt nem tudod. Sokszor én is azt eszem, de számontartom, és igyekszem kiegyensúlyozni. Mindenki egye ,amit szeretne, virágozzák ezer virág, de legalább olvassátok el a cimkét, mert attól, hogy valami bio, meg fairtrade meg legújabb és egészségesebb, még simán lehet tré.

Kicsi Konyha

Golyóleves

2011.12.06. 13:17 Koncz Andrea főszerkesztő

Golyóleves minden olyan leves, amelynek pontos összetételét nem szeretnénk tudatni a finnyás 1,5-89 évesekkel. Az elnevezés persze gyerekeknél jobban működik, én is az oviból tanultam. A golyóleves nagy előnye, hogy gyakorlatilag akármiből készülhet, baromi gyorsan megvan, finom, és egy csomó olyan zöldség is a felhasználó szervezetébe juttatható vele, amit önként sosem enne meg. Gyanítom, idővel ez egy népes kategória lesz a blogon, mert hetente többször van válunk. A recepteket nem kell nagyon komolyan venni, mert a golyóleves szépsége éppen a variálhatóság, tejföl, joghurt, kefír egyaránt jó bele, a fűszerezés bármi lehet, a felhasznált zöldségek szintén az aktuális készlet függvényében változhatnak.

Azt nem állítom, hogy nem gyorsabb belezuttyantani a zacskóból a port a bögrébe és ráönteni a forró vizet, de ha rászántok egy negyedórát, igazi levesetek lesz. Ha ez nem meggyőző, egyszer olvassátok el, mi minden van a zacskós por-krémlevesben.

Instant zellerkrémleves pirított zsemlekockával. (feladat pluszpontért: keressétek meg a benne a zellert)

Összetevők: módosított burgonyakeményítő, növényi zsír, pirított zsemlekocka, maltodextrin, só, ízfokozó, tejfehérje, tápióka liszt, petrezselyemlevél, fűszerek.

 

Zellerkrémleves, kábé 4 emberre.

1 nagyobb zeller

1 nagyobb alma vagy körte

1 nagy pohár tejföl/joghurt/kefír

esetleg pici citromlé

fűszerezésnek pl só, fehérbors, pici reszelt szerecsendió, gyömbér. rosszabb napokon fél bio leveskocka. Légyszi, légyszi, ne az ízfokozós maggisat/knorrosat használjátok, attól tényleg mindennek mindig ugyanolyan íze van.

 

 

Nem fotogén, elismerem, a petrezselyem se lendít rajta túl sokat

1. A zellert megpucoljuk, valamekkora darabokra vágjuk. Feltesszük vízben főni, menőbbek alaplevezzenek. Alapvetés: minél kisebbre vágod a zellert, annál hamarabb megfő.

2. Megpucoljuk az almát vagy körtét, azt is utánadobjuk.

3. Amikor ezek puhára főttek, botmixerrel szétturmixoljuk, belekeverjük a tejterméket, azzal is turmixolunk egyet, így sima lesz.

4. Az ízét a végén korrigáljuk, ha kell, mehet bele pici citromlé.

Tetejére mehet golyó, pirított zsemlekocka, ropogósra sütött baconkocka, nagylyukon reszelt füstöltsajt.

Három tányér alatt nem állnak meg a gyerekek, akik amúgy sosem esznek zellert.


Szólj hozzá!

Címkék: leves zeller golyóleves mi van benne

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1003442621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása